Legionella veilig varen is de nieuwe maatstaf!

Legionella veilig varen is de nieuwe maatstaf!

Voordelen WaterKwaliteitUnit

 • Legionella veilige omgeving
 • Altijd veilig gebruiks- en consumptiewater
 • Totale ontzorging van waterhuishouding
 • Gedeelde verantwoordelijkheid bij aanpakken van uw situatie
 • Beheersplan n.a.v. R.I.E. via www.legionellaveilig.nl
 • Kwalitatief, duurzaam en betaalbaar
 • Subsidie mogelijkheden
 • Ervaringen uit de praktijk

In het verleden werd een veilige waterhuishouding aan boord vaak als bijzaak gezien. Met als gevolg een mogelijke legionellabesmetting. De gevolgen kunnen oplopen tot een zware longontsteking (veteranenziekte). In dat geval is er op zijn minst sprake van langdurige arbeidsongeschiktheid en zelfs kans op overlijden. Bij Pure Water weten ze dat de bijzaak in de professionele binnenvaart inmiddels een hoofdzaak is geworden.

“Pure Water levert een installatie en een aanvullende serviceverlening waarmee het risico van legionella in de scheepvaart tot een minimum wordt beperkt. Onlangs sprak ik een reder die ons systeem nu al een tijd toepast. Hij was niet alleen tevreden met de installatie zelf, hij was vooral opgelucht dat hij zich nooit meer zorgen hoefde te maken over mogelijke risico’s”, vertelt Jan Bruntink. Hij is samen met Marjan Peters eigenaar van Pure Water in Tilburg. Samen zagen zij hun scheepvaarttak in de laatste jaren steeds verder uitgroeien. Zo varen er op dit moment al ruim 250 binnenvaartschepen van zowel reders als zelfstandige binnenvaartondernemers rond met een Pure Water installatie. Beiden leggen een verband met de professionalisering die in de binnenvaart een vlucht heeft genomen.

Op velerlei gebieden en dus ook op het gebied van de waterhuishouding. “Een legionellaveilige omgeving is de nieuwe maatstaf geworden, een logische ontwikkeling die behoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Marjan Peters. “Daarom kunnen we ons concentreren op de boodschap dat onze installatie betaalbaar, beheersbaar en betrouwbaar is. Er is een toenemende bereidheid onder schippers om erover na te denken, dat is positief. Zij voelen zich op hun ondernemerschap aangesproken."

Subsidie

Drempelvrees is niet nodig, want Pure Water begint altijd met een gratis risico-inventarisatie en bemonstering. Voor dat laatste wordt een hoeveelheid water uit de installatie beoordeeld door Aqualab Zuid. Dit is een ministerieel erkend en onafhankelijk waterlaboratorium. Afhankelijk van de uitslag van de inventarisatie volgt een advies. Als dat nodig is, levert Pure Water een Water Kwaliteit Unit (WKU) waarmee in vier stappen de gebruiks- en verbruiksinstallatie aan alle voorwaarden voldoet. Dit kan gefaseerd worden geïnstalleerd, maar de praktijk leert dat de voorkeur uitgaat naar een volledige installatie; dan maar in één keer goed. “We zien dat in deze tijd, waarin weer meer onderhoud wordt gepleegd aan de schepen, onze waterinstallatie een serieuze optie is. De kosten ervan zijn dan maar een fractie van het geheel en het heeft geen tijdsoponthoud tot gevolg.
Een gunstige ontwikkeling is dat de Pure Water installatie per 1 januari 2017 is opgenomen in de milieulijst en daarom in aanmerking komt voor een MIA\Vamil subsidie. Dat betekent niet alleen een investeringsaftrek, maar ook flexibele mogelijkheid voor de afschrijving met als gevolg minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Ontzorgen

Zowel de installatiewerkzaamheden als het onderhoud en reparatie kunnen plaatsvinden vanaf de wal als het schip toch stilligt of indien gewenst tijdens de vaart. Is de installatie eenmaal in werking, dan heeft de eigenaar er nauwelijks omkijken naar. Is er iets aan de hand, dan is er één telefoonnummer en een vaste contactpersoon om het probleem op te lossen. Elk jaar zorgt Pure Water voor onderhoud aan de WKU, inclusief spoelen, bemonsteren en opnieuw certificeren. Het woord ‘ontzorgen’ wordt nog weleens onterecht gebruikt, maar in dit geval is het zeker van toepassing. Ook in praktische zin, want door toepassing van een hydrofoor met een hogere druk is er overal een krachtige waterstraal. In combinatie met de waterontharder is het water zacht en verlengt het de levensduur van de aangesloten apparatuur. Jan Bruntink tot slot: “Wij kunnen dat zelf wel zeggen, nog liever laten we onze klanten aan het woord, zij zijn degenen die onze installatie dagelijks gebruiken.

 • Ervaringen uit de praktijk


  Carlo van der Pol van MS Pecaro - "Het water smaakt als een soort Spa Blauw"
  "Ons vrachtschip hebben we in 2010 laten bouwen, mijn vrouw Petra en ik zijn eigenaar. In het kader van Plan Safe voor de veiligheid aan boord kwam ook de watervoorziening ter sprake. We hadden wel een filtersysteem, uv-lampen en waterontharder, maar waren niet tevreden over het resultaat. Mijn neef, Erik de Vroome van MS Sento, wees ons op Pure Water en op het feit dat zij gelijk een monster kunnen nemen. Het werd goed uitgelegd, daarom zijn we overgegaan op het WKU-systeem. Met vier tappunten: in het stuurhuis, de kapiteinswoning, stuurmanwoning en op het voorschip. Sindsdien smaakt het water als een soort Spa Blauw. We hebben het pas een paar weken, maar het bevalt goed. Het aparte programmaatje voor het eigen onderhoud, één keer per jaar onderhoud door Pure Water en het certifi caat waardoor het aantoonbaar is dat het goed zit. D installatie is netjes gedaan tijdens de periode dat we in Wansum hadden aangelegd – wij varen in pendeldienst via Nijmegen naar Rotterdam. De garantie is ook goed. Een uv-lamp die binnen een jaar kapot gaat, wordt kosteloos vervangen. Hoort bij de service vinden ze, kijk, zo hoort het. Wij zijn er blij mee, want het water aan boord moet gewoon goed zijn. Voor onszelf, onze kinderen en voor het personeel.”

  Gert-Jan van den Wassenberg van Peters Cement Overslag - "Onvoorstelbaar dat er vroeger nauwelijk naar om werd gekeken""Net als bij een zustermaatschappij – wij bevinden ons op hetzelfde terrein – zaten wij ook met het probleem van legionella in ons water. Dat blijft een moeilijk te bestrijden probleem met de leidingen die door de machinekamer lopen. Jan was al actief bezig bij een andere rederij en zo zijn wij met hem in gesprek gekomen. We passen het Pure Watersysteem nu toe op al onze vijf pompboten en na wat kleine aanloopproblemen – die snel waren opgelost – werkt het uitstekend. We krijgen geautomatiseerd herinneringen over wat we zelf aan onderhoud moeten doen, één keer per jaar onderhouden zij het systeem en nemen dan gelijk een watermonster. Elke maand krijgen we een herinnering dat we het zoutniveau op peil moeten brengen. Als er dan eens iets is, dan staat er gelijk iemand voor de deur. Ze komen bij Pure Water hun woord na en die service waarderen we. We wonen tenslotte niet op de overslagschepen. Wel koken en douchen we er, drinken van het water en draaien af en toe een was. Je kunt je eigenlijk niet meer voorstellen dat er vroeger nauwelijks naar om werd gekeken in onze branche. Dan is het nu heel wat beter, het gaat om de veiligheid en gezondheid van het personeel en dat is nu goed geregeld.”

  Wichard van Huizen van MS Oase - "De jongens hier zijn er lyrisch over""Ook wij hadden last van legionella. Spoelen hielp niet. Gedurende enige maanden voegden wij Hadex toe in de tank van het drinkwater, maar dit gaf een vieze smaak. Mijn vader wees me op een advertentie in de krant en daardoor hebben we contact opgenomen met Pure Water. In korte tijd kregen we ze aan boord. Zij vertelden dat het probleem niet in de tanks, maar in de leidingen zat. We zijn overgegaan op hun systeem, ze zijn meegevaren voor de installatie, sindsdien is het drinkwater perfect en de bijsmaak direct weg. Het gebeurde in mijn afwezigheid, ze belden me dat het water nu smaakt als Spa Blauw. Ik geloofde er niks van, maar het is waar. Zojuist heeft Pure Water er nog een koeler bijgeplaatst voor in de stuurhut, dat is helemaal lekker. Ik had wel een klacht over de installatie beneden, maar die is keurig opgelost. Ze werken netjes en de jongens hier zijn er lyrisch over. Het resultaat van de drinkwatermonsters zijn binnen een week bekend, dat was ik ook niet gewend.

  Het beheersysteem en de uitleg zijn goed: de kranen die vaak worden gebruikt zijn geen probleem, maar de kranen die weinig worden gebruikt moet je in de gaten houden; daar word je nu automatisch op gewezen. Een ander ding is dat we geen kalkaanslag meer hebben, maar ik ben toch vooral blij dat we legionellavrij zijn en dat nog kunnen aantonen ook. Ik ben supertevreden!”

  Frank van de Sande van MS Anna Koosje - "Het systeem past binnen ons streven naar milieuvriendelijkheid""MS Anna Koosje is een monumentaal varend woonschip dat mijn vrouw Plonia en ik in 2015 hebben gekocht. Het is een voormalig vrachtschip, voorheen De Hoop. Wij hebben bij aanschaf de unieke naam Anna Koosje gehandhaafd. Aan de binnenzijde is het schip volledig gemoderniseerd en aangepast qua milieuvriendelijkheid, met behoud van de oude sfeer. Via-via kenden wij de mensen van Pure Water en hun systeem past binnen ons streven naar milieuvriendelijkheid é kwaliteit. Wij hebben nu een dubbel systeem; zo veel mogelijk gefilterd buitenwater voor de wasmachine en het toilet, en een WKU voor de douche en het drinkwater. Het heeft wat voeten in aarde gehad om de systemen in te bouwen, we hadden bijvoorbeeld nog oude leidingen, maar dankzij de medewerking en service van Pure Water konden we het in één keer goed aanpakken. Het voordeel is dat we nog maar weinig drinkwater gebruiken, dat scheelt immens veel. W kunnen wel twee maanden met onze beperkte voorraad doen. Daarnaast hebben we een continue hoge waterdruk, dat is heel comfortabel. Wij zien het als een winwinsituatie. Eén keer per jaar verzorgt Pure Water het onderhoud, voor de rest kan ik het op basis van het beheerssysteem en in overleg met Pure Water zelf, en hebben we nul trammelant met het systeem. Samen met zonnepanelen op het dak zijn we behoorlijk selfsupporting en dat is precies onze bedoeling.”

  Erik de Vroome van MS Sento - "Je proeft het ook, het water is frisser"“Pure Water deed al wat onderhoud, zo hadden wij er een ontkalker aangeschaft. Ondanks dat we het goed in de gaten hielden, bleek bij een watermonster dat er toch legionella in de tank zat. Jan heeft de leidingen toen doorgespoeld, maar zowel voor de Arbo als voor onze gezondheid hebben we besloten alles goed aan te pakken en zijn we overgestapt op de WKU van Pure Water. Het is begin januari geplaatst en we zijn er positief over. Er zit een programmaatje bij dat je eraan herinnert wanneer je filters moet vervangen, dat is handig. Verder hebben we wat meer druk en je proeft het ook, het water is frisser. Voor ons is het een zorg minder, we zijn dus positief over het systeem en over Pure Water.”

  Arjan Guiljam van MS Gersom - "Wij zitten hier met jonge kinderen aan boord"“We hadden al een kraantje van Pure Water op het aanrecht, maar verder zat er helemaal niets tussen. Wij zitten hier met jonge kinderen aan boord, dus toen Jan ons de WKU adviseerde voor de veiligheid, hebben we dat gelijk gedaan. Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Het enige wat we moeten doen is de filters vervangen, het is makkelijk dat je het aan de filters zelf kan zien. Sinds we de tank goed schoongespoeld hebben, hoeft dat wat minder. Eén keer per jaar komt één van de medewerkers van Pure Water langs voor het onderhoud. Dat kost een klein uurtje en dan is het weer in orde. Wat ook fijn is, is dat je zelf de waterdruk kan afstellen, wij houden de pomp op 3 bar, dan werkt het ‘t beste. Tot nu toe (even afkloppen) hebben we geen problemen gehad, het systeem doet precies wat je ervan mag verwachten.”

  Adriaan Pul van MS Sincero - "Je hoeft maar een kik te geven, of Jan staat aan boord om het op te lossen"“Wij zijn in contact gekomen met Pure Water vanwege een watermaker. Die is nog in ontwikkeling, maar wij werken er al mee. Zeker als je met water van buitenboord werkt, moet je een goed en veilig systeem hebben, zo zijn wij aan de WKU gekomen. Dat is zo’n maand of drie geleden gebeurd. Je doet het vooral om de zekerheid te hebben dat je gezond water aan boord hebt, voor onze kinderen en voor onszelf. Tot nu toe heb ik nog maar één keer het voorfilter hoeven te vervangen, dat is een klusje van vijf minuten. Al met al is het een mooi systeem. Theoretisch zouden we geen water meer hoeven bunkeren, de watermaker heeft een capaciteit van 3 kuub in 24 uur. Wat ik heel positief vind, is de service. Laatst hadden we een probleempje met die watermaker. Je hoeft maar een kik te geven, of Jan staat aan boord om het snel op te lossen.”

  Hendrik Schuitemaker van MS Yemaya - "Het gevaar van legionella konden we eerst niet goed bijhouden, nu wel"“Wij hadden al ontkalkers aan boord van Pure Water en toen hebben we eigenlijk in samenspraak met mijn neef Erik de Vroome van MS Sento besloten om voorop het schip ook over te gaan op het systeem. Daar stond een lekke hydrofoor, die is nu vervangen door de pomp van de WKU. Het gevaar van legionella konden we eerst niet goed bijhouden, nu wel. Terwijl we met elkaar praten is een buitendienstman van Pure Water de leidingen aan het spoelen, hij neemt een monster mee voor onderzoek, omdat het systeem een paar weken heeft gedraaid. Het betekent dat we er aantoonbaar alles aan doen om het water gezond te houden. Straks krijgen we het certificaat en een programma waarmee we alles zelf kunnen bijhouden qua filters. Een osmosesysteem in het keukenkastje zit er trouwens ook bij, dan ben je verzekerd van zacht en supergezond drinkwater. Jan is een vakman en altijd goed bereikbaar. Kortom, ik ben tevreden.”

 • Artikelen in de media

  Binnenvaartkrant februari 2021; Wereldprimeur aan boord van mts Oase.
  Maritiem Courant editie november 2020; - Pure Water ontwikkelt verder als totaalontzorger.
  Maritiemcourant januari 2020 - Pure Water luidt alarmbel over legionella aan boord.
  Duurzame Scheepvaart MGZN februari 2019 - Pure Water IS DUURZAAMHEID IN ALLE FACETTEN -
  Maritiemcourant september 2018 - STRUCTURELE SAMENWERKING TUSSEN Asto Shipyard en Pure Water 
  Maritiemcourant februari 2018 - GEEN ZORGEN MEER OVER LEGIONELLA AAN BOORD DOOR Pure Water
  Maritiemcourant juni 2017 MET Pure Water IS LEGIONELLAVEILIG OP UW SCHIP GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID 
  Maritiemcourant maart 2017 - LEGIONELLAVEILIGE OMGEVING IS DE NIEUWE MAATSTAF
  Maritiemcourant januari 2016 - Pure Water CREËERT EEN LEGIONELLAVEILIGE OMGEVING AAN BOORD

 • Preventief aan uw gezondheid werken?

  Schrijf u in via onderstaande link en bestel extra voordelig de voedingssupplementen en verzorgingsproducten van Pure Life. Uitleg Inschrijfprocedure aanmelden Pure Life.

  AanmeldenPure Water scheepvaart