Grondwaterzuivering is ook mogelijk voor ook voor kleinschalige toepassingen.
Waterwinning uit eigen bron? Dan is grondwaterfiltratie noodzakelijk!
Ook al ziet grondwater, zo opgepompt uit een eigen bron bijvoorbeeld, er in eerste instantie vaak helder uit. Het lijkt schoon en zuiver, toch is dat vaak bedrieglijk. Soms geeft het al naar enkele minuten roodbruine randen en vlokken door het geoxideerd ijzer. Dit is IJzer (Fe) dat van nature in grote concentraties opgeloste stof in grondwater voorkomt. Maar ook andere verontreinigingen kunnen zich voordoen, denk in deze aan bijvoorbeeld nitraten. In vele gevallen het gevolg van (over)bemesting van landbouwgronden.
Het maakt voor de kwaliteit van het opgepompte grondwater veel uit hoe diep de bron geslagen is. De zandlagen in onze bodem zorgen namelijk voor een natuurlijke zuivering, waardoor het grondwater van nature schoner is dan bijvoorbeeld oppervlaktewater.
Het aantal en de aard van de grondlagen in de bodem waarin het water zich bevindt bepaalt de chemische samenstelling van dat grondwater. Omdat water constant in contact is met de bodem waarin het zich bevindt, neemt het water eigenschappen en samenstelling over van de lagen waarin het zich bevindt of doorheen stroomt. Water dat bijvoorbeeld circuleert door zand of graniet is zuur en bevat weinig mineralen. Water dat zich in kalklagen bevindt is basisch en bevat (bi)carbonaten.
Regen of oppervlaktewater dat infiltreert in de bodem bevat na 6 tot 10 weken geen ziekteverwekkende organismen meer. Het heet dan hygiënisch betrouwbaar.
Grondwater dat op grote diepte wordt gewonnen en grondwater dat al lange tijd onderweg is naar de onttrekkingsput kan als hygiënisch betrouwbaar water gezien worden.Maar ook dit grondwater moet nog behandeld worden: het is zuurstofloos, rijk aan mineralen (vooral ijzer en mangaan) en opgelost CO2. Door beluchting en filtratie krijgt het de gewenste samenstelling.
Voor grondwater zuivering leveren wij complete filtratiesets en ontijzeringsinstallaties. Standaard of aangepast aan de specifieke situatie ter plaatse. De keuze voor de samenstelling van het filtratiesysteem is afhankelijk van de kwaliteit van het aangevoerde water en het gebruiksdoel van het opgepompte grondwater. Zeker in die gevallen waarin de put niet diep geslagen is, treffen we vaak veel ammonium en nitraat in het water aan. Naast natuurlijk ijzer en mangaan. Maar ook zijn zware metalen, arseen, pesticiden en restanten van geneesmiddelen veel voorkomend.
Om tot een goede opbouw van een filtratiesysteem te komen is het wenselijk om de samenstelling en de verontreiniging van het water te kennen. In verband met dit inzicht en aansprakelijkheid stellen wij als vereiste om vooraf een grondwatermonster te laten analyseren. De werking van een ontijzeringsfiltratie wordt namelijk door veel verschillende factoren beïnvloedt. Temperatuur, zuurgraad, zwavelwaterstof, ozon, etc. Dan kunnen we bepalen of, en zo ja welk ontijzerings- en/of nitraat filter toegepast moet worden. Naast de andere filtertechnieken. Verder is het van belang om voor uzelf te bepalen hoeveel water u wilt zuiveren en voor welk doel u dat water wilt gebruiken. Kraanwater moet een andere samenstelling hebben dan bijvoorbeeld het water waarmee u de wc doorspoelt of waarmee u de was doet.
Algemene parameters:
Zuurgraad toetswaarde 7-9,5 pH-eenheid °C
Anorganische macroparameters:
Ammonium norm toetswaarde <= 0,20 mg/l NH4
Chloride norm toetswaarde <= 150 mg/l Cl
Nitraat norm toetswaarde <= 50 mg/l NO3
Nitriet norm toetswaarde <= 0,1 mg/l NO2
Sulfaat norm toetswaarde <= 150 mg/l SO4
Anorgansische microparameters:
IJzer (ICP-MS) norm toetswaarde <= 200 µg/l Fe
Mangaan (ICP-MS) norm toetswaarde <= 50 µg/l Mn
Natrium (ICP-MS) norm toetswaarde <= 200 mg/l Na
Nederland - Niet iedereen mag zomaar een put slaan en grondwater uit de bodem halen. In 1984 is de Grondwaterwet ingevoerd, per 22 december 2009 is deze gewijzigd in de Waterwet en vanaf dat moment is de provincie verantwoordelijk voor het grondwaterbeheer. In deze wet worden algemene regels gegeven voor het gebruik van grondwater. Deze regels zijn voor iedere provincie uitgewerkt.
Vlaanderen - Een grondwaterwinning moet je steeds melden aan de Vlaamse Milieu Maatschappij. Voor meer informatie kijkt u op www.vmm.be/water/grondwater/gebruik.
Voor zowel België als Nederland gelden vrijstellingen voor water winning, wanneer er slechts beperkte hoeveelheden opgepompt worden en wanneer deze voor kleinschalige (huishoudelijke) toepassingen zijn.
Er zijn verschillende standaard filtersets samengesteld, met ieder hun eigen gebruiksfunctionaliteit. Interesse of vragen? Neem dan contact met ons op.