NL-Alert: drinkwater koken in Zuidoost Brabant

29 mei 2021 Regionaal nieuws. Bron ANP

Het kraanwater in het gebied rond Hoge en Lage Mierde is besmet met de E. coli-bacterie ANP

In het drinkwater van een aantal dorpen in Zuidoost-Brabant is de E. coli-bacterie gevonden. Brabant Water heeft rond 16.00 uur een NL-Alert verstuurd. Inwoners van de dorpen Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel krijgen het advies kraanwater drie minuten te koken voordat het wordt gedronken, meldt Omroep Brabant. Na het koken is het water veilig om te drinken.

Ook worden de leidingen schoongespoeld. Daardoor kan het gebeuren dat er tijdelijk bruin water uit de kraan komt en/of de waterdruk wat minder is, laat het Brabantse drinkwaterbedrijf weten.

Poepbacterie
Escherichia coli of E. coli is een groep van bacteriƫn die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm kan de E. coli nuttig zijn omdat hij de groei van schadelijke bacteriƫn voorkomt. Maar er zijn volgens het Voedingscentrum ook enkele typen die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. In de volksmond wordt (die) E. coli ook wel de poepbacterie genoemd.

Het waterleidingbedrijf in Brabant verwacht dat de problemen in het zuidoosten van Brabant in de loop van morgenmiddag voorbij zijn. Tot die tijd geldt het advies om het water eerst te koken. Het is nog onduidelijk hoe de bacterie in het water is beland.

https://nos.nl/artikel/2382794...