Kraanwater niet zo veilig als gedacht

JANUARI 2020 - ISGlobal reseach  Kraanwater niet zo veilig als gedacht: vele duizenden kankergevallen in de EU. Loopt u gevaar?

Een chemische stof in kraanwater veroorzaakt in Europa jaarlijks 6561 gevallen van blaaskanker, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zogeheten trihalomethanen (THM), een bijproduct dat vrijkomt bij het ontsmetten van water, blijken de ziekte te veroorzaken. Het onderzoek is uitgevoerd door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) en gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Nederland In Spanje (1482) en Groot-Brittannië (1356) veroorzaken THM de meeste blaaskankergevallen. In Nederland wordt 0,1 procent van de gevallen veroorzaakt door deze chemische stof. “De afgelopen 20 jaar is er veel gedaan om de concentratie THM terug te dringen, maar de huidige niveaus kunnen nog steeds leiden tot blaaskanker,” zei onderzoeker Manolis Kogevinas.

44 procent te voorkomen “Dit is te voorkomen door de waterbehandeling te optimaliseren,” voegde hij toe. De onderzoekers schatten dat op deze manier jaarlijks 2868 gevallen van blaaskanker te voorkomen zijn. Dat is 44 procent van het totale aantal dat aan de ziekte is gelinkt.

Heel gedoe In negen landen werd het gehalte aan THM overschreden, waaronder Groot-Brittannië, Italië, Portugal en Spanje. Volgens onderzoeker Cristina Villanueva was het bovendien een heel gedoe om gegevens over het gehalte aan THM in kraanwater te verzamelen. “We hopen dat de gegevens in de toekomst gemakkelijker te verkrijgen zijn,” zei ze.

Bekijk de link